Geschreven door Miranda Moolenaar

Het is alweer even geleden dat we een stukje op de site hebben geplaatst. Deels had dat te maken met de drukte die de laatste maanden in beslag namen tijdens onze VSO placement, deels had het ook te maken met de onzekerheid die alles met zich mee bracht op werk gebied. Zoals we al eerder hadden aangegeven zouden we graag betrokken blijven bij het werk van ESSPIN. We hebben beide het gevoel dat we nog niet klaar zijn met onze bijdrage aan het programma in Nigeria.

In onze laatste post hebben we al aangegeven hoe het zal gaan voor het werk. Op dit moment zijn we in Nigeria om te werken aan ons eerste contract. We hebben voor deze eerste keer een contract voor 18 werkdagen (3 weken) gekregen. Na een gesprek in Nigeria met onze leidinggevenden is naar voren gekomen dat we in november wederom terug zullen gaan voor een contract. Dit zal waarschijnlijk een langere (5-6 weken) periode zijn. In het nieuwe jaar zullen nog 3 of 4 contracten volgen!!

Onze opdrachten zijn wel erg verschillend, waardoor we elkaar helaas maar weinig zien tijdens deze werkweken. Gelukkig zijn we daarna in Nederland weer samen en hebben we genoeg tijd om samen door te brengen. We hebben dan ook tijd om op vakantie te gaan en natuurlijk tijd door te brengen met familie en vrienden.

Ik zal me meer bezig gaan houden met de training voor leerkrachten en schoolbegeleiders. Dit zal gaan over het lesgeven in het algemeen, het aanspreken van de leerlingen op hun niveau, het uitleggen van opdrachten op verschillende manier en de kennis die leerkrachten nodig hebben om lees en reken onderwijs te geven. Ik begeleid op dit moment een team van 6 mensen die binnen ESSPIN belast zijn met het ontwikkelen van trainingen en richtlijnen voor het verbeteren van het onderwijs. We kijken naar wat er aangeboden met worden in de scholen en op welke manier we de leerkrachten kunnen ondersteunen met training en begeleiding in hun school en klas. We doen schoolbezoeken, oefenen de eigen vaardigheden van het team en proberen op die manier hun eigen ervaring en kennis uit te breiden. De kennis van lees en reken onderwijs van de mensen binnen mijn team is redelijk goed. Het toepassen van verschillende methodes en het aanleren van de vaardigheden aan de kinderen is voor veel Nigerianen een grote uitdaging.

Stefan zal meer werken op het organisatorische niveau. Hij heeft regelmatig afspraken met mensen in de verschillende staten die gaan over budget verdeling en onderwijs verbetering. Hierbij worden systemen om het onderwijs te verbeteren bekeken en aangepast waar nodig. Ook komen er vanuit ESSPIN altijd nieuwe suggesties, die eerste bedacht moeten worden en daarna in overleg met de staten kan worden ingepast in wat er al gebruikt wordt. Aangezien elke staat zijn eigen ideeën en plannen heeft, is elk gesprek in elke staat weer anders en is Stefan betrokken bij het opzetten van verschillende systemen die allemaal bijdragen aan een gezamenlijk doel; het verbeteren van het basisonderwijs in 6 staten in Nigeria.

Uiteindelijk komt het werk dat we afzonderlijk uitvoeren bij elkaar. Stefan zorgt ervoor dat alle mensen in de staat klaar zijn om trainingen te bekostigen, organiseren en uitvoeren. Ik zorg er met mijn team voor dat er in elke staat voldoende mensen zijn opgeleid om deze trainingen uit te voeren voor de leerkrachten.

De consultancy wereld is vergelijkbaar met bv een carrière als model of acteur. Als je een naam hebt opgebouwd en mensen hebben ervaren wat voor werk je kan doen en waar je sterkte punten liggen dan wordt je gevraagd voor andere opdrachten. De komende 2 jaar willen wij dus investeren in het opbouwen van een naam. We hopen daardoor mensen te ontmoeten die ons verder kunnen helpen in een baan die misschien wat meer zekerheid bied. We zien onszelf dus zeker nog een langdurige baan aannemen in een ander land dan Nigeria om op die manier te werken aan een soort gelijk project als deze. Dit zal dan natuurlijk op betaalde basis zijn wat ervoor zorgt dat we in een leuk huis kunnen wonen en  voldoende mogelijkheden hebben om regelmatig naar Nederland te reizen.

 

Tot die tijd dromen wij lekker verder en wie weet……….komt deze wens ooit uit!!!