Geschreven door Miranda Moolenaar

Nu we een half jaar in Nigeria wonen komen er steeds meer rariteiten van onze nieuwe landgenoten naar boven! In de eerste paar maanden viel dat allemaal wat minder op, of we vonden het een te grote schok en wisten nog niet wat we ervan moesten vinden. Maar nu wordt het eigenlijk alleen maar grappiger!!

Waarschijnlijk zal deze lijst de komende maanden steeds worden aangevuld!!

Rariteit 1: Oversteken over een 8 baans snelweg

Op de snelweg van Abuja naar het vliegveld is Julius Berger bezig aan een prachtige achtbaans snelweg (4 heen en 4 terug). De snelweg is gescheiden door een enorme goot en een betonnen afscheiding van 80-90 cm hoog.

Hier is het geen zeldzaamheid dat mensen oversteken, sterker nog, er staan hele rijen mensen naast elkaar te wachten tot ze de oversteek wagen. Vrouwen met kinderen, jongens met hun kruiwagens met koopwaar alles en iedereen wacht zijn kans af.

En ja….als je een taxi nodig hebt dan houdt je die aan midden op de snelweg waardoor alle andere weggebruikers vol in de remmen moeten om een botsing te voorkomen.

Rariteit 2: Well done

De eerste paar maanden werd er om de paar minuten “well done” tegen ons gezegd.

“Well done” voor:

ü  Over straat lopen

ü  Achter je bureau werken

ü  Een glas water gaan halen

ü  Je was ophalen bij de wasmachine

ü  Je veter strikken

ü  Een kopie maken

ü  De deur open doen

ü  In je tuin werken

ü  Of gewoon…..er zijn (waar dan ook)

Het meest rare is nog dat we onszelf erop betrappen het over te nemen en tegen andere mensen hetzelfde te zeggen……Oh oh oh, raken we dan echt ingeburgerd?

Rariteit 3: Sorry-o

Nigerianen zeggen bij van alles en nog wat sorry-o, ook als het iets is waar zij helemaal niets aan kunnen doen en wat bijvoorbeeld je eigen schuld is.

Sorry-o zeg je dus tegen iemand die:

ü  Zich ergens aan stoot

ü  Iets laat vallen

ü  Struikelt over een steentje

ü  Moet hoesten

ü  Zich niet lekker voelt

ü  Het warm heeft

Rariteit 4: Oyibo, white man, chinees…….

Uhhh ja, wij zijn dus niet bruin en dat is echt een uitzondering. Overal waar we komen en gaan worden we nageroepen voor Oyibo. Soms ook voor white man en heel zelden zelfs voor Chinees…… geen idee hoe zij zich een chinees voorstellen maar goed.

Sommige mensen gebruiken het woord Oyibo alleen als begroeting en bedoelen er niets vervelends mee. Het is zelfs een vorm van waardering. Ook de kinderen in de scholen zijn elke keer weer zeer onder de indruk van de Oyibo’s.

Rariteit 5: Altijd mobiel bereikbaar

Hoe arm een Nigeriaan ook is, hoe ver van de bewoonde wereld ze ook afwonen en hoe weinig bereik je ook hebt, een mobiele telefoon heb je als Nigeriaan altijd. En het liefst 2 of 3. Opladen is ook regelmatig een probleem omdat de stroom het vaak niet doet. Maar ja, dan heb je wel 2 of 3 telefoons tot je beschikking.

Rariteit 6: Bidden, bidden en bidden

Nigerianen zijn zeer gelovig. Ze bidden voor iedere gebeurtenis . zo wordt een meeting geopend en afgesloten met een gebed, het liefst een Christen en een Moslin persoon. Dit is iets waar we al wel een beetje aan gewend zijn.

Daarnaast wordt er gebeden als:

·         Je vertrekt met de taxi of bus voor een langere afstand dan 30 min.

·         Je vertrekt of aankomt met het vliegtuig (dit meestal persoonlijk)

·         Als er iets mis dreigt te gaan tijdens de reis (en dan vooral heel hard)

·         Als je een nieuwe auto hebt gekocht (net zoiets als een boot dopen maar dan anders)

·         Bij een “naming” ceremonie, huwelijk of begrafenis

 

More to come……….More to come……….More to come………More to come………More to come………..